Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Wycena 2017/3

Za nami kolejna już ocena wartości hodowlanej buhajów – grudzień 2017 (2017.3). I tym razem SHiUZ nie miał sobie równych, a to za sprawą polskiego buhaja ARTUS PL005347355158, który z indeksem gPF144 zajął pierwsze miejsce wśród polskich rozpłodników. Poniżej przedstawiamy zestawienie najlepszych buhajów:

 

SHiUZ Bydgoszcz – 13 buhajów

 

WCHiRZ Poznań – 6 buhajów

 

MCHiRZ Łowicz – 1 buhaj

 

 

 

ARTUS rewelacją wyceny 2017/3

 

Buhaj ARTUS PL005347355158 uzyskał indeks gPF 144 i został liderem wśród polskich buhajów po genomowej ocenie wartości hodowlanej (grudzień 2017). Nie było to przypadkowe, że właśnie ten buhaj został liderem krajowego rankingu. Matka Artusa pochodzi ze znanej rodziny BOON-APART ALH ASRA ET. Nasza firma zakupiła zarodki z rodziny ASRA ET w rodowodzie po ojcu Man-O-Man i ojcu matki Shottle. W wyniku zabiegu embriotransferu w Ośrodku ET w Piątnicy przyszła na świat jałowica (babka Artusa), która następnie została przekazana do „jądra genetycznego”  - dla hodowcy Pana Tomasza Radziszewskiego. Jałowica ASRA 2 ET PL005255732485 została poddana płukaniu zarodków, do którego użyto nasienia buhaja Bookem i w wyniku tego kojarzenia urodziła się matka Artusa - ASRA 3 PL005376531615. Została ona zainseminowana nasieniem buhaja APTITUDE i z tego kojarzenia urodził się buhaj ARTUS. ASRA 3 została Matką Buhajów i ma pokrój wyceniony 86/86. Z rodziny ASRA pochodzi buhajek IPPON (po ojcu ICONE), który znajduje się w obecnej ofercie katalogowej SHiUZ Bydgoszcz.

 

Buhaj przekazuje na swoje córki wybitny pokrój, podindeks POP-133 (PR-118, PSM-119, PNR-118 i PW-133). Dodatkowo posiada bardzo wysokie parametry dla cech funkcjonalnych. Przewaga wartości hodowlanej dla mleka to 826 kg, dla % tłuszczu +0,21 i % białka +0,16. Artus jest buhajem kompletnym.

 

 

Państwu Radziszewskim gratulujemy sukcesów hodowlanych i razem z Nimi cieszymy się z buhajów ARTUS i IPPON.

 

Bogdan Godlewski

 

IPPON PL005376531776

na skróty

żywienie i higiena